Tech Nieuws

Micro processor koeler type selecteren

Cpu cooler Spire Swirll III

Coolgods.nl heeft veel kennis op het gebied van computer onderdelen en randaparatuur. Tevens hebben wij de nodige ervaring in het samenstellen en assembleren van computer systemen. 

Een enorm belangrijk onderdeel bij het assembleren van een PC is het selecteren van de juiste processor koeler of misschien wel beter bekend als CPU cooler. Tegenwoordig leveren de micro-processor fabrikanten zoals Intel en AMD de processor in de box. Dit houdt in dat je bij je aankoop van een processor tevens een standaard koeler krijgt meegeleverd. Deze koelers worden door derden geproduceerd en zijn over het algemeen simple en goedkope producten om zo de klant toch de indruk te geven dat ze een betaalbare aankoop hebben gedaan. Doordat er enorm wordt bespraard op deze koelers zijn de prestaties vaak ver te zoeken. Soms zijn de resultaten, met name de temperatuur waarden erg hoog wat dus heel slecht is voor de processor. Door deze over verhitting van de processor komt de prestatie in het gedrang, je computer wordt langzamer of erger nog, loopt geheel vast. En de levensduur van de processor wordt enorm aangetast en verkort. Het laatste blijkt dan weer een slimme zet zijn van deze fabrikanten want daardoor gaat de consument weer eerder over op een nieuwe processor.

Hoe selecteer je een goede koeler?
Allereest begin je bij je af te vragen wat wil ik bereiken en hoe? Wil ik een gamer systeem gaan maken, dan ga ik de processor meer belasten en heb ik dus meer koeling nodig. Indien je een home computer gaat samen stellen dan is het wellicht belangrijk dat de koeler en met name de ventilator heel stil is. Kijk in ieder geval goed naar de specificaties van de CPU cooler, is deze enkel geschikt voor Intel of enkel voor AMD of misschien wel universeel en past deze op beide. Dan ga je kijken naar de koeling prestaties, ventilator specificaties en de afmetingen van de koeler. Koeling prestaties worden meestal aangegeven met C/W en TDP. Hoe lager de C/W temperature per wattage is hoe beter de koeler koelt. De TDP staat voor thermal design power en dat wil zeggen hoeveel wattage een processor presteerd en een koeler kan koelen, hier geld hoe hoger het getal hoe beter de koeler koelt. Vervolgens bekijk je de ventilator specificaties, belangrijkste zijn draaisnelheid en geluidsniveau. Grotere ventilators draaien vaak langzamer en zijn stiller. Hoe hoger de draaisnelheid des te meer geluid deze produceert. Geluidsniveau worden in dBA aangegeven, hier geldt hoe lager het getal hoe stiller de ventilator. Tot slot bestudeer je de afmetingen van de koeler, dit naar gelang de ruimte die je hebt in de gekozen computer behuizing. Let voornamelijk op de hoogte van de koeler, dit kan nog wel eens een probleem veroorzaken. Meet gemakkelijk met een lineaal vanaf je moederbord tot aan het paneel van de behuizing. Houdt rekening met 1cm vrije ruimte voor een goede lucht circulatie rondomventilator en koellichaam.

Voor all onze processor koelers, neem dan gerust een kijkje in ons product assortiment:
https://coolgods.nl/product-categorie/componenten/koeling/

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.