Tech Nieuws

Van keukentafel tot werkplek

Bij een goede werkplek thuis komt veel kijken. Je moet denken aan een goede stoel, de afmeting naar je scherm, de juiste hoogtes voor je scherm en je lichaam op de juiste positie houden. Daarnaast hebben mensen vaak last van vermindering van de productiviteit door de vele dingen die je kunnen afleiden, denk aan rondrennende kindjes maar natuurlijk ook je tv of het internet. Zo zie je maar hoeveel er bij komt kijken als je je keukentafel wilt omtoveren tot werkplek.

In deze blog bespreken we wat je kan veranderen aan je thuissituatie en hoe je de productiviteit het hoogste houdt. 

Persoonlijke ervaring

Deze blog typ ik ook zelf op een laptop en ik merk ook wat de problemen hiermee zijn. Je zit te snel te dichtbij, de afleidingen zijn groter dan op kantoor en ik kan me slecht concentreren thuis. Op deze problemen heb ik zelf wel een oplossing gevonden. Ik heb een laptopstandaard gekocht die ervoor zorgt dat mijn laptop wat hoger staat zodat ik mijn nek niet overbelast met het typen. Ook heb ik mijn lettertype van mijn laptop verhoogd zodat ik gemakkelijker op afstand kan blijven en geen last krijg van mijn ogen. Ik heb geluiddempende oortjes in zodat ik niks hoor van de omgeving om me heen en ik werk binnen. Op deze manier heb ik geprobeerd om van mijn keukentafel een werkplek te maken.

Ook maak ik vaker een rondje door het bos maar ik hou hiermee wel rekening met de maatregelen die het RIVM heeft opgelegd. Ik zorg dat ik netjes op afstand blijf en doe dit op de minder drukke uren. Als je overigens in de stad woont kan ik dit niet aanraden, denk dan bijvoorbeeld aan je balkon of loop een rondje in je tuin. Heb je dit beide niet, volg dan een online sportschema voor tussendoor. Hierdoor kom je fysiek beter uit de crisis dan toen voorheen! Win-win dus. 

Oplossing voor nekklachten

Nu naar hoe je jouw werkplek kan verbeteren. Als je last krijgt van je nek schaf dan een laptopstandaard aan. Heb je thuis nog een muis en toetsenbord liggen? Sluit deze dan aan op je laptop en zet je laptop op een verhogend standaard van bijvoorbeeld boeken. 

Ook zit je vaak te laag aan je keukentafel, gebruik een kussen zodat je op de juiste hoogte zit. Ga helemaal tegen de rug van je stoel zitten, hangen je benen dan? Zet dan een voetensteun onder je keukentafel zodat je rechtop kan blijven zitten en niet voorover hoeft te leunen. 

Oplossingen voor rugklachten

Zorg er echt voor dat je laptop hoog genoeg staat, de bovenkant van je scherm zou gelijk moeten zijn met de bovenkant van je hoofd. Pas ook op té zachte rugleuningen, deze kunnen na een verloop van tijd rugpijn veroorzaken doordat ze niet genoeg steun bieden.

Te lang achter je laptop hangen is ook niet goed voor je, drink wat meer zodat je wat vaker naar de wc moet. Hierdoor kijk je geen uren naar je scherm en hou je de productiviteit hoog. 

Alles op een rijtje:

  • Zorg voor afstand
  • Vergroot lettertype
  • Zorg voor zo min mogelijk afleiding
  • Blijf in beweging
  • Gebruik een verhoging voor je laptop
  • Zorg voor een goede stoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.